Festés – KTL festés és porfestés (szinterezés)

A horganyzáshoz hasonlóan festésnél is elő kell készíteni (meg kell tisztítani) az alkatrész felületét, hogy megfelelő bevonat alakuljon ki. Ennek első lépése itt is a mechanikus tisztítás, mely történhet pl. szemcseszórással, majd ezt követi a maradék szennyeződés vegyszeres oldatokkal történő lemaratása az alkatrész felületéről.

KTL festés (elektroforetikus festés)

KTL_MG_3051_tnKTL festés során a munkadarabot vízben oldott festékbe mártják, ahol a festék a rákapcsolt egyenáram hatására katódként viselkedő munkadarabra rakódik. A festék egyenletes réteget képez a munkadarab felületén, sarkaiban, üregeiben és élein. A munkadarabot ezt követően leöblítik, majd 160-200 °C-os hőmérsékleten ráégetik a festéket.

A kialakult festékréteg rendkívül ellenálló a vegyszerekkel és a korrózióval szemben. Emellett kiemelkedő a hőállósága is.

A KTL festés során rendszerint vizet használnak oldószerként, ezért a környezetbarát felületkezelési technológiák közé tartozik. A KTL festés emellett költséghatékony és energiatakarékos is, különösen sorozatgyártás esetén.

Porfestés (szinterezés, elektrosztatikus porfestés/porszórás)

IMG_5040_tnPorfestés során por állagú színezett műanyag festéket visznek fel a felületre, majd ezt 160-200 °C-os hőmérsékleten rá is égetik. A műanyag festéket felhordás előtt elektrosztatikusan feltöltik, hogy a fémfelület magához vonzza. A festett alkatrész a ráégetést követően azonnal használható. A porfestett felület esztétikussága mellett rendkívül ellenálló, rugalmas és tartós is.

Viszonylag alacsony költségszintje miatt a porfestés (szinterezés) a fémtömegcikk-gyártásban napjainkra szinte teljesen kiszorította az oldószeres festékkel történő felületvédelmet. Az alacsony költségszint mellett a porfestés további előnye, hogy az így képzett bevonat tartósabb, a technológiája pedig környezetbarátabb, mint az oldószeres festésé, és kisebb az időigénye is, mert nincsen szükség szárításra.

Kapcsolat

Precíziós Öntő Kft.

Adószám: 10489220-2-03
Levélcím: 6346 Sükösd, Pf. 2.
Cím: 6346 Sükösd, Szántópuszta
GPS koordináták: (46,33796, 18,98567)
46° 20′ 16,65″ N,
18° 59′ 8,42″ E

Azonnali elérhetőségeink

Ügyvezető igazgató: Kiss Imre

Telefon: +36-79/363-925
Mobil: +36-30/326-8026
E-mail: info@preciziosontode.hu